herkies.reismee.nl

Ella en Tangalle

Goeiemorgen!

Op dinsdagmorgen werden we in Arugam Bay opgehaald met een taxibusje en zijn we naar Ella gebracht. Het was een vrij moeilijke weg en vooral toen we er bijna waren zijn we over erg hobbelige, smalle en slechte paadjes gereden. Het verschil in omgeving is heel groot, in Arugam Bay niets anders dan zon, zee en zand en in Ella zit je echt helemaal omringd door bergen. Ook het temperatuur verschil is groot, voor het eerst deze vakantie kregen we 's avonds echt de neiging om een vestje aan te trekken ;). De 'Waterfalls Homestay' met uitzicht op een grote waterval waar we verbleven werd gerund door twee heel aardige Australiers. 's Avonds aten we met de andere gasten samen aan een grote tafel in een gezellige woonkamer, ook weer traditionele rijst met curry. Hierdoor kreeg je toch wel weer een beetje het vrijwilligershuis-in-Kandy-gevoel. Op diezelfde dinsdag hebben we een wandelingetje naar 'little Adams Peak' (de echte Adams Peak is de bekendste en belangrijkste berg van Sri Lanka) gemaakt. We zijn nog langs theeplantages gelopen en het uitzicht was heel mooi.
De dag daarna zijn we met de trein naar Nuwara Eliya gegaan. De treinreis Ella-Nuwara Eliya schijnt op nummer 4 te staan op de lijst van de mooiste treinreizen ter wereld van National Geographic. We hoopten dat we konden zitten, maar helaas, het was zoals altijd helemaal vol. Nou ja, er waren wel compleet lege coupes, maar die waren voor 'gereserveerde plaatsen' (niemand die ook maar gereserveerde kaartje had). Achteraf bleek dat deze plaatsen wel vijf keer zo duur waren als de normale zitplaatsen, dus voor een gewone Sri Lankaan te duur. Wij wilden voor de terugweg wel kaartjes reserveren, maar helaas, ook al waren lang niet alle plaatsen verkocht, dat reserveren moest perse 14 dagen van te voren gebeuren. Maar goed, uiteindelijk hebben we op de heenweg nog wel zitplaatsjes gevonden op de bankjes in de derde klas. We zaten we wel met 8 personen in een vijfpersoons zithoekje, maar dat is hier vrij normaal. En, het was waar, de treinreis was echt prachtig. Dwars door de bergen, langs enorme theeplantages en door mooie groene bossen. In Nuwara Eliya zelf was niet heel veel te beleven, maar we hebben ons wel vermaakt.

Als je naar Ella rijdt, ligt er aan de weg op een gegeven moment een waterval. Hier is het beneden heel erg druk en vooral veel locals zijn daar heel druk bezig met hun kleren, hun kinderen en zichzelf te wassen. Martin, de gastheer uit onze homestay, vertelde ons dat je als je gewoon langs de waterval omhoog klimt, je bij een andere plek komt waar je ook kunt zwemmen waar niemand is. Dat hebben we gedaan en hij had gelijk, er was niemand, het water was helder en het uitzicht was prachig. Na onze baddersessie in de waterval zijn we nog maar eens een keer naar een theefabriek geweest, toch wel weer erg leuk om te zien. Marten heeft een beetje thee van de lopende banden mee gesmokkeld en daar hebben we gisteravond thee van gezet.

De dag erna zat onze periode in Ella er alweer op, en zijn we met de taxi naar Tangalle gebracht. Maar, onderweg hebben we nog even een tussenstop gemaakt in Uda Walawa om door een Natural Park een safari te doen! In een echte safari-jeep zijn we door het ongelofelijk grote natuurgebied gereden, en hebben veel olifanten (van heel dichtbij!), wilde waterbuffalo's, kameleons, veel mooie vogels en krokodillen gezien. Een keer zagen we een baby-olifantje en een iets grotere onder een boom staan, alsof ze zich verstopten. Ze maakten allebei tetterende geluidjes met hun slurf, alsof ze iemand wilden roepen. We bleven even kijken en daar kwam mama olifant aangelopen, de twee kindjes hobbelden snel naar haar toe en ze gingen met z'n drieen heel dicht tegen elkaar aan staan, heel lief om te zien! Na de safari zijn we weer in de taxi (de taxichauffeur was gezellig meegegaan op safari) doorgereden naar Tangalle. Dit was eigenlijk nog een beetje een gat in onze planning en hier zijn we maar twee nachtjes geweest. Het hotel is behoorlijk groot en het wordt vernieuwd, de nieuwe kamers zijn ontzettend luxe en groot. We waren wel een van de weinige gasten op het moment, maar er liep wel heel erg veel personeel rond. Soms wel een beetje ongemakkelijk, maar we werden goed verzorgd (: Dat ene hele dagje dat we in Tangalle zijn geweest, hebben we vooral doorgebracht in en aan het mooie grote zwembad en we hebben nog een kijkje genomen in het stadje zelf. Vandaag gaan we al weer verder, naar Galle, een grotere stad met veel invloeden uit de Nederlandse koloniale tijd.

Galle zal de laatste stad zijn waar we verblijven, we slapen hier 3 nachtjes en woensdagavond gaan we naar het vliegveld in Colombo. Onze vlucht terug naar huis gaat donderdag om half vier 's ochtends en dus zullen we die nacht maar een beetje in het vliegveld, of op een iets leukere plek in de hoofdstad doorbrengen. Als het goed is komen we dan 's middags rond een uur of drie aan in Dusseldorf. Dit is ons laatste reisverslag vanuit Sri Lanka, we hopen dat jullie het leuk vonden om een beetje met ons mee te reizen (; Heel erg bedankt voor alle leuke reacties en goede zorgen, dat vinden we allemaal heel leuk om te lezen. Tot ziens in Nederland!

Ayu bowan (groet, letterlijk; ik wens je een lang leven toe)
Kees, Saskia, Meike, Marten en Suze