In Ambalangoda
Hallo allemaal,
Weer even een update vanuit Sri Lanka!
Onze plannen zijn de afgelopen dagen enigszins gewijzigd, want inmiddels zijn we aanbeland aan de zuidwestkust in de plaats Ambalangoda. In Kandy hoorden we al enthousiaste verhalen over deze plek, en we meldden ook al de flexibiliteit van de invulling van het vrijwilligerswerk...en met het vooruitzicht dat het green house helemaal vol zou zitten de komende week, overlegd met Dhammike en het was geregeld. Kortom, zondagochtend vroeg op want om half vijf zaten we in de trein, en die reed via Colombo en daarna langs de kust naar A. Ook al weer een belevenis op zich, de trein schud je met enige regelmaat helemaal door elkaar, mensen die uit de openstaande deuren hangen...al met al zitten we nu dus in hotel "Shangreelah" pal aan het strand. De zee is hier in deze tijd echter bijzonder ruig, die horen we op de achtergrond de hele tijd. Wel oppassen met zwemmen hier, maar we kunnen wel badderen en spelen in de golven, wat best leuk is, vooral Marten en Suze vinden het in ieder geval prachtig!
We zitten nu met z'n vijven in een ruime kamer met eigen badkamer, het is hier allemaal wat ruimer, comfortabeler en rustiger dan in Kandy. De sfeer is alleen wel wat anders, minder gezellig en de nationaliteiten mengen minder lijkt het, misschien wel omdat er meer ruimte is? En in Kandy hadden we the man in charge Dhammike, die toch wel een zeer innemend persoon is, en ook de coordinatoren Oshady, Roshika, Nanga en Chammi, die je je direct thuis doen voelen. Hier in Ambalangoda hebben we "Captain", de coordinator die alles regelt. Ook absoluut een aardige man! En ook aardig wat bekenden uit Kandy hier.
De babies in Kandy hebben we wel met enig pijn in het hart achter moeten laten, maar ze zijn in goede handen, veel vrijwillgers willen daar altijd graag naar toe, we hebben zo gezegd plaats gemaakt..Meike, Suze en Saskia en soms Marten gaan hier nu 's ochtends naar de "pre-school", een soort van kleuterschool en helpen daar mee. Een moeizaam contact met de juf die weinig engels spreekt, maar wel heel leuk contact met de kinderen, die papagaaitjeleefjenog heel leuk vinden, en er wordt veel met ze gespeeld en geknutseld. Come back tomorrow? Vragen ze bij het vertrek..
Ik ga naar de plaatselijke tempel om engelse les te geven aan een paar jonge monniken die daar wonen. Een ander project is het schilderen van diezelfde tempel, zoveel mogelijk van allerlei muren, hekken etc.die oorspronkelijk wit waren. Dat doen we soms smiddags met zn allen, soms ook sochtends, vaak samen met Cheng uit Shanhai die dat al een paar weken aan het doen is, respect! Echt monnikenwerk, maar wel eer van je werk, je ziet direct resultaat. Mooie tempel ook, ca. 500 jaar oud, met mooie beelden, ook net gerestaureerd. Het contact met de monniken is erg leuk, de "oude monnik", is een erg aardige man, we hadden al een leuk gesprek met hem. Over de tegensteling tussen arm en rijk hadden we het. Sri Lanka wordt gezien als een rijk aziatisch land, toch is 60% van de mensen gewoon arm. Die armoede zien we continu om ons heen, de soms schamele huisjes, bedelaars in bus en trein, ook veel troep op straat overal, ik krijg al zin in een afvalmanagementproject hier!
Met de oudste van de jongens (19) kun je ook best een praatje maken. Ik leer ook wel wat van zijn engelse lesboek, dat over de geschiedenis van Sri lanka gaat.
Hèt project hier overigens, en lange tijd het enige, is het schildpaddenproject, een soort van weeshuis voor zeeschildpadden die met uitsterven worden bedreigd. Er worden gewonde (vanwege de visserij) schildpadden verzorgd en later weer vrijgelaten, en invalide schildpadden met geamputeerde poten, afgesneden door vissers als ze verstrikt zitten in de netten, kunen er de rest van hun 150-jarige leven blijven. Het zit aan de overkant van het hotel, en we kunnen er regelmatig even kijken, erg leuk om te zien.
Ambalangoda is niet erg fraai, dinsdagmiddag zijn we naar Hikkaduwa gegaan, een toeristische badplaats even verderop, met een rustigere zee bij een mooi strand aan een soort van baai. Veel winkeltjes, de koffer voor de thuisreis is weer wat zwaarder geworden ;-).
Weer allemaal nieuwe indrukken en ervaringen dus, we vervelen ons hier absoluut niet! Midden volgende week gaan we toch nog wel even een paar dagen terug naar Kandy, hopen we de babies nog even te kunnen knuffelen en iets mee te pikken van Esala Perahera festival, de optochten met versierde olifanten..
Groeten van ons allemaal, Kees